Naamgeving

De naam amethist is afgeleid van het Griekse ‘amethystos’ dat vertaald wordt als niet dronken of nuchter. Door de paarse kleur die op de wijndruif lijkt, werd de steen in verband gebracht met de god van de wijn, Bacchus (Griekse naam: Dionysos). Volgens Aristoteles was het ook de naam van de nimf, die door Diana (Griekse naam: Artemis), de Romeinse godin van de jacht, in een steen werd veranderd om haar te beschermen tegen de avances van Bacchus. Als herinnering aan zijn liefde voor haar goot hij een beker wijn over een steen, die daarop wijnkleurig werd en de eigenschap kreeg te beschermen tegen de verderfelijke invloed van wijn.

Hoe ziet amethist eruit?

De mooie stenen hebben een rijke, diepe paars-violette kleur met een sterke schittering en glans. De kleur kan variëren van licht- tot donkerviolet of roodachtig violet. Ze kunnen in bepaalde gevallen zo lichtgekleurd zijn, dat het lijkt alsof ze kleurloos zijn, maar tegen een witte achtergrond laten ze al snel hun ware kleur en aard zien. De kleur van amethist is meestal niet egaal, maar verdeeld in kleurzones die getuigen van het groeiproces van de kristallen.

Amethist kan, evenals bergkristal en rookkwarts, naald- of plaatvormige insluitsels hebben, waardoor het ‘kattenoogeffect’ kan ontstaan. Vooral vloeistofinsluitsels komen vaak voor en geven aan de amethist glans en schittering.

Door verhitting kan de kleur veranderen, een eigenschap die benut wordt om amethist van mindere kwaliteit te kunnen verhandelen. Deze gele gebrande amethisten worden verkocht onder de naam citrien of een andere fantasienaam, waardoor bij de koper vaak misverstanden ontstaan. De amethist groeit in grote of kleine bolvormige holten die men ‘geoden’ noemt. De wanden van deze geoden zijn bedekt met duizenden prachtige amethistkristallen. Ze kunnen wel een diameter van een meter hebben. Met name wanneer deze holten gevuld zijn met prachtige goed ontwikkelde paarse kristallen, worden ze gebruikt als kwaliteitsedelstenen.

Gebrande variëteiten van amethist, afgewisseld met melkkwarts of agaat, worden ‘amethistkwarts’ genoemd. Deze stenen zijn niet helder of doorschijnend, maar vertonen vaak een heel mooie tekening. Er bestaan amethisten die bij daglicht verbleken, maar waarvan de kleur terugkomt door bestraling met radium. Het is dus belangrijk bij de aankoop van een amethist te vragen of hij bestraald is; dan is namelijk de kans groot, dat hij na enige tijd zijn kleur zal verliezen.

Vindplaats

In Brazilië worden de mooiste amethisten gevonden in eivormige geoden. Eén ervan was 10 meter lang en 5 meter hoog, en bevatte 700 ton vuistgrote amethistkristallen. De belangrijkste vindplaats ligt in de staat Rio Grande do Sul en in het nabijgelegen Uruguay, vooral in de Serra do Mar. Tegenwoordig worden de meeste amethisten gedolven in Mexico en op Madagascar, waar bijzonder sterk gekleurde kristallen vandaan komen. In Europa zijn de mooiste amethisten te vinden in de Oeral en in de ertsaders van de Karpaten, vooral bij Capnic in Roemenië en bij Banska Stiavnica in Slowakije. De stenen die daar gevonden worden, verbleken vrij snel van kleur wanneer ze aan het licht blootgesteld worden. Vroeger werden ze ook veelvuldig gevonden in het Duitse Idar-Oberstein.

Amethist_Regios_003_02

Geschiedenis

De amethist wordt al heel lang als een van de edelste en mooiste stenen gebruikt. In talloze musea zijn prachtige voorwerpen van amethist ondergebracht. Er bestaat een hangertje uit de 21e – 17e eeuw voor Christus uit het middenrijk van Egypte. Het is een prachtige voorstelling van de goddelijke valk Horus, een sterk gedetailleerd zittend figuurtje waarvan de oogjes zijn ingelegd met goud. Het is in de schouder doorboord om het aan een ketting te kunnen dragen.

Uit Byzantium komt een diadeem met als centrale blikvanger enkele grote prachtige amethisten; hij werd gemaakt in de 5e eeuw voor Christus. Ook heeft men uit die tijd een halsketting en bijpassende oorbellen gevonden die voor het grootste deel bestaan uit mooie lichte, ronde en ovale amethisten. 

Deze uitzonderlijke hanger bestaat uit een relikwiekruis in een scharnierend kastje met zes kleine naast elkaar liggende vakjes voor relikwieën. De indrukwekkende amethist camee voorstellende de Maagd en het Kind op het deksel is omgeven door cabochon robijnen en smaragden afgewisseld met parels. Bron: WikiCommons. Foto: Walters Art Museum.

In Griekenland vond men een prachtig bewerkte camee van amethist. De camee stelt de Maagd met kind voor. Men was er toen van overtuigd dat een amethist waarin de zon en de maan gegraveerd werden een doeltreffend amulet was tegen heksen en andere ‘negatieve invloeden’.

De amethist is ook de derde steen op de derde rij van het borstschild van de hogepriester zoals vermeld wordt in de bijbel (Exodus 28: 1-43), waar het gaat over de priesterkleding. Verder in de bijbel (Openbaring 21: 18-21) onder het hoofdstuk ‘Het nieuwe Jeruzalem’, staat de amethist als twaalfde steen die de muren en de fundamenten van de nieuwe stad zullen vormen. Het is dan ook geen toeval dat de bisschoppen van de kerk van Rome een amethist in hun ring dragen, daar vertegenwoordigt hij Christelijke naastenliefde. Deze steen staat ook voor geestelijke groei en helpt de bisschop in zijn moeilijke taak de gemeente te leiden en geestelijk te steunen. Er is ook steeds veel gebruik gemaakt van rozenkransen van amethist, om in tijden van spanning de gebruiker een vrome kalmte te garanderen.

De Grieken droegen de amethist als amulet om zich te beschermen tegen dronkenschap en verslaving. In de klassieke oudheid was de amethist een vrij dure edelsteen die qua kostprijs bijna gelijk stond aan smaragd, robijn en saffier. Daardoor werd hij zelden gebruikt om grote stukken van te maken. Toch bestaat er uit die tijd een prachtig gesneden camee, die te zien is/was in de Ludovisi-verzameling in Rome. Deze camee toont Hera met sluier, de beschermster der vrouwen.

In China werd de amethist gebruikt om het recht te laten zegevieren wanneer men in een of ander proces verwikkeld raakte en om een gunstige uitspraak voor de drager te verkrijgen. Dit heeft ertoe geleid dat de steen voor zulke doeleinden gehuurd kon worden; was de uitspraak gunstig, dan werd de huurprijs snel opgedreven.

In de Middeleeuwen werden aan de amethist heel veel eigenschappen toegeschreven. Hij veranderde van kleur en werd in sommige gevallen helemaal wit wanneer hij in aanraking kwam met bepaalde plantaardige vergiften. Vanwege deze bijzondere eigenschap werd hij vaak gebruikt en gezet in drinkbekers, omdat men op die manier direct kon zien of de aangeboden drank zuiver en zonder gif was. Uit die tijd is een aantal drinkbekers bewaard gebleven met prachtige stukken amethist erin gevat. De echtgenote van Napoleon III, Louise, liet een heel programma ontwikkelen om de meubelen, het interieur en vooral de kleding van die tijd overvloedig te versieren met allerlei soorten edelstenen; daarbij kreeg de amethist een belangrijke plaats toebedeeld.

‘Cockerel’ diadeem, Frans, 1897-1898. Goud, email, hoorn en amethist. Calouste Gulbenkian Museum, Lissabon. Bron: WikiCommons. Foto: Yelkrokoyade.

Vooral in de 19e eeuw was de amethist een zeer geliefde steen om in sieraden te verwerken. Het was vooral in de periode van de Jugendstil en de ‘art nouveau’ een gewaardeerde edelsteen. De Russische kunstenaars Fabergé maakten vaak gebruik van amethist om hun prachtige en exclusieve juwelen te maken. Deze kunstenaars zijn vooral bekend om de prachtig versierde eieren van edelstenen die ze voor het Russische hof maakten.

Nog steeds is de amethist een geliefde steen in de juwelenhandel. De amethist is in de juwelen van veel vorstenhuizen vertegenwoordigd. De amethist is de edelsteen die verbonden is met de maand februari en verleent daardoor degenen die in die maand geboren zijn standvastigheid in de liefde, vriendschap en het beroepsleven. Het is ook de steen van Valentijn, wiens naamdag op 14 februari door alle verliefden gevierd wordt.

Waar en wanneer kan amethist helpen?

De amethist heeft alle eigenschappen die je ook in bergkristal vindt. De specifieke
eigenschappen van de amethist worden veroorzaakt door de aanwezige sporenelementen.

Bergkristal (Quartz)

Lichamelijk

  • Door de aanwezigheid van ijzer heeft de amethist de eigenschap te helpen bij allerlei problemen die ontstaan door bloedarmoede, herstel na ziekte, bleekheid en pijnlijke menstruatie.
  • Door de aanwezigheid van mangaan helpt de amethist vooral ’s morgens, bij
    krachteloosheid. Het kristal verbetert het geheugen, vermindert de druk op de
    hersenen, vermindert krampen, reinigt de huid en bevordert de transpiratie. Het is een ideale edelsteen tegen slapeloosheid; daartoe leg je de amethist onder het
    hoofdkussen en voordat je gaat liggen strijk je enkele keren met de steen over de
    slapen. Ook mensen die last hebben van steeds terugkerende migraine worden
    geholpen door het lange tijd dragen van een amethist op de huid.
  • Het aanwezige titaan zorgt ervoor dat de amethist bescherming biedt tegen allerlei besmettingen, vooral huidaandoeningen.

Geestelijk

  • Door de aanwezigheid van titaan heeft amethist een zeer grote invloed op de geest, waardoor de steen met succes gebruikt wordt bij meditatie in het algemeen en een geestelijke reiniging en ontwikkeling bevordert. Door het titaan ontstaat als het ware een brug van de aarde naar de hemel.
  • Het aanwezige mangaan geeft kracht tot scheppend denken. Minder goede kwaliteiten als drift, woede en haatgevoelens worden erdoor getemperd. De amethist is een ideale edelsteen om angst, verdriet en heimwee te verminderen en te verwerken.

Praktische tips

Wanneer de energie en de elementen opgenomen worden, zal de amethist van kleur veranderen. De steen kan zijn kleur helemaal verliezen en dan ofwel wit of zwart worden. De amethist die uitgeput is, vertoont heel vaak puntjes en barsten. Bij een uitgewerkte geode vallen de kristallen van de wand. Spoel een amethist om de 28 dagen flink af onder stromend water om de opgevangen negatieve energieën te verwijderen, dan zal de steen zijn glans en kleur langer behouden.